WETENSWAARDIG

Bron: http://www.hollandsemarkten.nl

Op snuffelmarkten verkopen mensen over het algemeen spullen die al jaren op zolder, schuur, kelder, of rommelkamer liggen. Eindelijk kunt u serieus op zoek gaan naar dat kastje, wat u al jaren wilt hebben, die ontbrekende postzegels uit uw verzameling, die aanvulling van uw boerenbontservies, een tweede videorecorder, of wat u dan ook al tijden op uw verlanglijstje hebt staan. Deze spullen zijn voor de een rommel, maar voor de ander kunnen zij van onschatbare waarde zijn. Vaak heeft elk artikel een eigen en uniek verhaal. Het is spannend om snuffelmarkten te bezoeken in de hoop iets te vinden - af te dingen - en om eventueel later voor meer geld weer te verkopen.


Bij een Snuffelmarkt kunt u een ruim aanbod en tal van "speciale aanbiedingen" vinden. Zoekt u niets speciaals, ook dan is een bezoekje aan de snuffelmarkt meer dan de moeite waard. Hoe vaak is het niet gebeurd, dat iemand "per ongeluk" tegen iets bijzonders aan liep, waarvan hij, of zij nog jarenlang plezier heeft gehad. In ieder geval is een bezoek aan de snuffelmarkt de garantie voor een oergezellige dag.  

Rommel of antiek?
Snuffelmarkten, rommel- en vlooienmarkten zijn altijd enorm populair in Nederland. De troep van vandaag is het antiek van de toekomst. Het begrip snuffelmarkt of vlooienmarkt is een breed begrip. Rommelmarkten worden soms door duizenden bezocht. De nostalgie en historie van de ex eigendommen van de mens gaan er goed samen. Er zijn organisaties actief welke jaarlijks een tiental rommel- en vlooienmarkten organiseren zoals Organisatieburo Daisy.

Rommelmarkten worden gehouden door het gehele land, sommige elke weekend, andere op bepaalde dagen. De leden van verenigingen, scholen en stichtingen vinden het organiseren van een rommelmarkt veelal ook erg leuk om te doen. Bovendien kun je er de “clubkas” financieel goed mee bijspijkeren. Een rommelmarkt waar iedereen aan mag deelnemen en zelf de opbrengst mag houden is een vrijmarkt. 

Deze rommelmarkten worden gehouden allerlei plaatsen. Op marktterreinen, in sporthallen, in en rond sportvelden, kantines, gemeenschapshuizen en en op nog veel meer plaatsen. Mede door het Internet bieden veel handelaren hun goederen ook steeds vaker aan op gespecialiseerde “markthandel” website’s. Particulieren en handelaren kunnen hun rommelmarkt spullen via internet aanbieden waardoor het aanbod op de reguliere rommelmarkten afneemt en dit vooral bestaat uit kleine en goedkope spulletjes.

Het unieke van de rommelmarkten in vroegere tijden was dat deze werden gehouden in oude steden met vaak een historische en schilderachtige uitstraling. Met had er vaak een halve dag reizen of meer  voor over om er te komen. De mensen hadden er destijds dus ook veel voor over om het echte rommel en snuffel plezier te ervaren.  Op de rommelmarkt beleef je gouden tijden, want naast spullen van weinig of zelfs geen waarde kan men er ook zeer bruikbare spullen kopen. Soms zelfs kunst, antiek of curiosa met een hoge waarde. Menigeen heeft er al een goede aankoop kunnen doen. Er worden in Nederland veel markttermen op gebied van de ‘rommelmarkt’ gebruikt. Zo wordt er gesproken over vlooienmarkt, vlomarkt, snuffelmarkt, struinmarkt, luizenmarkt, kofferbakmarkt, lompenmarkt, kleedjesmarkt en zeker niet als laatste de brocante markt.

De oorsprong van de rommelmarkt is ver te zoeken. In vorige decennia heeft de rommelmarkt zich als een vlooienplaag verspreidt over ons deel van Europa. In de boeken is geschreven dat er in Frankrijk gesproken mag worden van een eerste vorm van de rommelmarkt. De Franse `brocanteurs` waren de voorlopers van de `lorrenboeren`.

Tijdens het bewind van Keizer Napoleon de derde vonden er in Parijs stadssaneringen plaats. De architect van de Keizer hield flink huis met het ontwikkelen en bouwen van grootse `boulevards` in de het centrum en de rondom liggende wijken van Parijs. Rond 1860 ontstond in het noorden van Parijs, nabij de “Porte de Clignancourt”, een rommelmarkt voor het aan man de brengen van 2de hands spullen. Deze handelaren werden ook wel `puciers` genoemd. Soms werd de echte handel van de “marché aux Puces (vlooienmarkt) in de cafés´s rond de rommelmarkten afgehandeld.

Ook Engeland heeft een rijke markt geschiedenis. Daar spreekt men van “junk” een soort verslaafde welke verslaafd is aan de enorme diversiteit en verscheidenheid van de uiteenlopende rommel en curiosa artikelen welke worden aangeboden. Het nostalgische Victoriaanse tijdperk heeft de welgestelde allerlei tierelantijntjes laten ontwikkelen en kopen. Door de verarming van de Britse adel zijn in kastelen, landhuizen en duizenden huizen de rommelkelders leeggehaald. Deze spullen werden  te koop aangeboden op de vele rommelmarkten. Deze vinden vandaag de dag gretig aftrek bij een breed verzamelaarspubliek. In Engeland zijn nog veel antiekwinkels, veilingen en rommelmarkten te vinden met een uniek aanbod aan 2de hands spullen.

De bezoekers van de rommelmarkten komen uit alle lagen van de bevolking. De wat minder bedeelden kunnen er goed terecht om voor een redelijke prijs een aankoop te doen. Vaak zijn de spullen beduidend goedkoper dan in de winkel. Veel studenten en mensen met een kleine beurs richten hun kamer of huis in voor een redelijk bedrag. Kleding, huisraad en andermans rommeltjes, vinden, mits in goede staat, gretig aftrek. De wat beter bedeelden en welgestelde struinen de rommelmarkten af om hun verzamelaarscollectie wat uit te breiden of ze zijn bijvoorbeeld op zoek naar dat ene “bijzondere”.

De mensen in West Europa zetten voor miljarden Euro’s aan afgedankte maar vaak herbruikbare artikelen bij het grofvuil. Sommigen maken er zelfs een beroep van om dit grof uit te pluizen op bruikbare spulletjes voordat het grofvuil dit op komt halen. Deze ‘snorders’ verdienen hier soms een goede boterham aan. Niet voor niets ziet men nu ook gespecialiseerde bedrijfjes in de grote steden opkomen om deze massa aan afgedankte goederen te recyclen. Veel “verzameld rommel” gaat soms ook naar de arme landen. Ook zijn rommelmarkten vaak bedoeld voor het inzamelen van geld voor het goede doel.

Als je een rommelmarkt wilt organiseren vraag dan wel een vergunning aan bij de gemeente. Bij voldoende publiciteit en reclame kun je rekenen op een grote toeloop. Van groot tot klein, de rommelmarkt spreekt de verbeelding van velen en meestal is het een “verrassende markt”. Met een goed gevoel en enige kennis van zaken kom je op de rommelmarkt altijd wel in aanraking met iets van je gading. Vergeet op dit soort markten niet te onderhandelen over de prijs, juist dat maakt het ‘rommelen’ op de rommelmarkt vaak zo leuk!

 Markten in Nederland.
De Markt kennen we allemaal en iedereen is er ongetwijfeld een keer geweest maar hoe lang bestaat de markt nou eigenlijk en hoe is hij dan ontstaan? Hierop zullen we in dit artikel antwoord proberen te geven. De markt zoals wij die kennen heeft geen deuren of muren en je loopt er zo op. Verder is de communicatie ongedwongen en de vrijblijvende sfeer tussen de koopman en de klant wordt erdoor verhoogd.
beschermd
Het is de plaats voor onverwachte koopjes en onverwachte ontmoetingen, niet iedereen zal voor een koopje komen, maar ook om te zien en gezien te worden, om naar de gewiekste kooplui te luisteren en te kijken naar de bonte stoet mede-mens, die rustig op hun gemak voorbij schuifelt. Markten brengen gezelligheid en sfeer, zeer belangrijke sociale contacten en heeft een erg belangrijke functie in het voorkomen van eenzaamheid wat zeker niet onderschat mag worden, een tijdelijke vlucht uit het dagelijkse isolement!

De Markt en zijn charmes
beschermdDe ambiance en charme van de historische gebouwen - die de markt dikwijls omringen-, de speciale mooiste plaats in de wijk, geven de (binnen) stad dat extra charmante gevoel. Vroeger nam het marktplein een centrale plaats in voor het volk, je vond er de kerk, het raadhuis, de waag en de herberg, ook was het een plaats waar de berechting van de "foute" burger plaatsvond, hier, op het plein waar zich genoeg volk kon verzammelen werd hij aan de schandpaal gehangen, opgehangen en zelfs verbrand. Dit behoort gelukkig tot het verleden, wat er over is gebleven is de levendigheid en plezier die op een marktdag naar een bruisende en gezellige climax toegroeit!

Ontstaan van de Markt
In het verre verleden waren er in Holland geen markten omdat men hier simpelweg geen behoefte aan had. Nederland was dun bevolkt en er leefden hier veel landbouwers en veehouders die, zolang zij als familie in hun behoeften konden voorzien, er weinig reden voor zagen om handel te drijven. Pas nadat men meer produceerde en oogste dan men nodig had (er ontstond dus een overschot) ontstond er de behoefte om te ruilen met andere families. Langzamerhand groeide, naast de zelfvoorziening, een primitieve vorm van 'markt' organisatie.

beschermdBepaalde ontmoetings plaatsen werden gecreëerd alwaar men kwam om te ruilen. Dat waren meestal de pleinen in het centrum van het dorp of de bruggen en doorvoer kanalen in de grotere plaatsen. In het begin kregen de bewoners van de stad het recht om bijvoorbeeld een zak bonen voor een stuk vlees te ruilen en een hangemaakte zelfgeweven mantel te ruilen voor een koe. Naderhand kwamen de stadsbestuurders terug op hun 'protectie' en kreeg de ruilhandel ook van buitenaf een extra impuls.

Maar echte markten gingen pas ontstaan toen het muntenstelsel werd ingevoerd, men kon toen de goederen-waarde in geld uitdrukken en kwam daar de zo gezellige standwerker en marktkoopman opzetten.

De eerste marktstad
De stad die met de eer strijkt van eerste beschermdmarktstad in Holland is waarschijnlijk Zwolle, rond het jaar 1000. Maastricht zou daarna snel zijn gevolgd met het invoeren van vaste marktdagen. Slimme 'burgers' brachten het marktwezen op gang door aan de in Zwolle gelegerde soldaten etenswaren en goederen te verkopen. Spoedig volgde ook de handel met levend vee. Zwolle was ideaal gelegen en groeide uit als belangrijke marktstad. Mede dankzij de open verbinding met de Zuiderzee en de hoge ligging tussen Oost en West vormde de Zwolse stad een belangrijke handelsweg voor veel marktkooplieden.

De handelsgoederen werden met schepen aangevoerd en in pakhuizen opgeslagen. Ver vanuit de omringende landen trok de bedrijvigheid op de markten de kopers en alle pleinen in Zwolle behoorden toe tot het drukke marktcircuit. De toeloop van het vele volk dat vaak van zeer ver kwam en dagen onderweg was eiste voorzieningen voor de overblijvers. Duizenden bezoekers vonden hun tijdelijk onderdak in het Heilige Geest Gasthuis.

Bron: http://www.hollandsemarkten.nl

 

 

  © 2008 WEbdesign Lonkaa